Στην καρδιά της Μακεδονίας, ανάμεσα στην πεδιάδα της Αριδαίας και της Αξιούπολης, εκεί όπου συναντιούνται οι νομοί Πέλλας και Κιλκίς, ξεδιπλώνει τη μακρόστενη κορμοστασιά του το όρος Πάικο. Σίγουρα δε συγκαταλέγεται ανάμεσα στα ψηλότερα βουνά της Μακεδονίας, αφού η ψηλότερη κορφή του μόλις που αγγίζει τα 1.650 μέτρα ύψος.
Ωστόσο, το Πάικο είναι ένα πανέμορφο βουνό, με μεγάλη δασοκάλυψη και πολλές κρυφές χάρες, που θα σου αποκαλυφθούν σαν αρχίσεις να περιπλανιέσαι στις πλαγιές και στα κορφοβούνια του. Αν έρχεστε από την εθνική οδό Λάρισας - Θεσ/νίκης, θα πρέπει πρώτα να προσεγγίσετε τη Γουμένισσα, την ιστορική πολιτεία που ακουμπά στις παρυφές του Πάικου κι από εκεί ν' ανηφορίσετε τον ορεινό δρόμο, που θα σας φέρει στην παραδοσιακή κοινότητα της Καστανερής, η οποία κρύβεται σε ύψος 950 μέτρων, προσφέροντας εξαιρετική θέα στην κοιλάδα του Αξιού. Συνεχίζοντας την πορεία σας στο Πάικο και πάντα σε ασφάλτινο δρόμο, θα φτάσετε στο χωριό Μεγάλα Λιβάδια, έναν ορεινό οικισμό, που βρίσκεται κτισμένος στην άκρη οροπεδίου, περίκλειστου από χιονισμένες κορφές. Αν έρχεστε από την Πέλλα, μπορείτε να φτάσετε στα Μεγάλα Λιβάδια και μέσω Αρχάγγελου, που απέχει από την Έδεσσα 55 χιλιόμετρα, ακολουθώντας βατό χωματόδρομο. Η τουριστική υποδομή στην περιοχή δεν είναι αυτή που θα έπρεπε, όμως αυτό σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να σας πτοήσει, γιατί, όπως είπαμε, πρόκειται για ένα πανέμορφο τόπο, ανέγγιχτο ακόμη από το μαζικό τουρισμό, που αξίζει να γνωρίσετε.
Τι θα δείτε
Πριν πάρετε τα… βουνά, αφιερώστε λίγο χρόνο στη Γουμένισσα. Η ενδιαφέρουσα πλατεία με τη χαρακτηριστική βρύση, που κτίστηκε από Γάλλους στρατιώτες, το Λαογραφικό Μουσείο, τα ενδιαφέροντα οινοποιεία, όπως και η μονή Παναγιάς Γουμένισσας, μετόχι της μονής Ιβήρων του Αγίου Όρους, αποτελούν μερικά μόνο από τ' αξιοθέατα της μακεδονικής πολίχνης. Η Καστανερή και το Μεγάλο Λιβάδι βρίσκονται βόρεια και δυτικά της Γουμένισσας, γαντζωμένα στη ράχη του βουνού, σε υψόμετρο 950 και 1.250 μέτρων αντίστοιχα. Στην Καστανερή, που είναι ένα εντυπωσιακό χωριό με αρκετά πέτρινα σπίτια, αξίζει να αφιερώσετε αρκετό από το χρόνο σας. Τα περισσότερα κτίσματα είναι καλοδιατηρημένα, ενώ εντύπωση προκαλεί το αρμονικό δέσιμο της πέτρας με το ξύλο. Ένας στενός δρόμος διατρέχει τις πάνω γειτονιές, ο οποίος με λίγη προσοχή είναι προσβάσιμος με αυτοκίνητο. Καλύτερα, όμως, να περπατήσετε στα στενά καλντερίμια. Επόμενη στάση τα Μεγάλα Λιβάδια. Το χωριό δημιουργήθηκε στα μέσα του 18ου αιώνα από Έλληνες βλαχόφωνους-Αρουμάνους, που μετοίκησαν εδώ από τα χωριά Γράμοστα, Σαμαρίνα και Περιβόλι. Με την πάροδο του χρόνου, η ορεινή κοινότητα γνώρισε άνθηση, στηριζόμενη κυρίως στην κτηνοτροφία και στην καλλιέργεια πατάτας, ενώ οι κάτοικοί της έφτασαν στους 5.000! Στις βόρειες παρυφές συναντάμε το παραδοσιακό κεφαλοχώρι του Αρχάγγελου, με το πασίγνωστο -σε όλη τη βόρεια Ελλάδα- ομώνυμο μοναστήρι του 12ου αιώνα. Δυτικότερα θα βρούμε το χωριό Σκρα, όπου στις 17 Μαΐου 1918 έγινε η περίφημη μάχη, μια από τις σημαντικότερες του Α΄ παγκοσμίου πολέμου στα Βαλκάνια.
Οι περιηγήσεις
Γουμένισσα - Καστανερή - Μεγάλα Λιβάδια: Η ομορφότερη διαδρομή πραγματοποιείται από τη Γουμένισσα προς το χωριό Καστανερή, που απέχει από την πόλη 12 χλμ. σε άσφαλτο. Στην πορεία μας αξίζει μια στάση στο χωριό Γρίβα, ένα από τα παλιότερα χωριά της περιοχής, που κατοικείται από το 817. Εδώ θα δείτε την επιβλητική εκκλησία του Αγίου Αθανασίου. Πάνω από την Καστανερή ξεκινά ένα βατό μονοπάτι, που διασχίζει το πανέμορφο φαράγγι του Πραματάρη.
Οι περιηγήσεις
Αρχάγγελος - Σκρα: Ξεκινώντας από τον Αρχάγγελο, κατευθυνόμαστε ανατολικά, όπως δείχνουν οι ταμπέλες για Σκρα. Παρεκκλίνοντας λίγο από την πορεία μας, προσεγγίζουμε τη θέση όπου βρίσκονται οι γαλάζιες λιμνούλες και ο μικρός, διπλός πανέμορφος καταρράκτης, που βρίσκεται κοντά στο χωριό Κούπα. Εδώ υπάρχουν καλαίσθητες εγκαταστάσεις του δασαρχείου, ενώ το μονοπάτι που οδηγεί στη μαγευτική αυτή περιοχή, είναι φαρδύ και πλακοστρωμένο.
Η καλύτερη εποχή
Μετά τα άφθονα χιόνια του χειμώνα, σίγουρα για κάποιον που θέλει να περιηγηθεί στην περιοχή, η άνοιξη είναι η πλέον μαγευτική εποχή.
Xρήσιμα
Δήμος Γουμένισσας 23430-20630
Τροχαία Γουμένισσας 23430-41231
Μονή Αρχάγγελου 23840-73499
Νοσοκομείο Γουμένισσας 23430-41411
Αποστάσεις
Γουμένισσα - Κιλκίς 50
Γουμένισσα - Καστανερή 12
Έδεσσα - Αρχάγγελος 55
Αρχάγγελος - Πολύκαστρο 45
ΚΕΙΜΕΝΑ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Θοδωρής Αθανασιάδης www.viewsofgreece.gr
Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 46 επισκέπτες και κανένα μέλος
Η Γουμένισσα | Φωτογραφίες | Σύνδεσμοι | Επικοινωνία
Χάρτης ιστότοπου | Όροι χρήσης | Πολιτική απορρήτου
Copyright © 2010 - 2022 goumenissa.info