Η Γουμένισσα μπορεί να καυχιέται για τα κρασιά και τις φυσικές της ομορφιές, για το ιστορικό της παρελθόν και τη μουσική της παράδοση, όμως αυτό που κάνει ιδιαίτερα περήφανους τους κατοίκους της είναι το Μακεδονικό Λαογραφικό Μουσείο της πόλης.
Μακεδονικό γιατί απέχει λίγα χιλιόμετρα από τον τόπο που γεννήθηκαν και βασίλευσαν οι Μακεδόνες, Ελληνες βασιλείς Φίλιππος και Αλέξανδρος. Λαογραφικό γιατί με τα εκθέματα που παρουσιάζονται σ' αυτό, αποτυπώνεται η ιστορία και η ζωή των προγόνων μας. Αλλωστε η ίδρυσή του έγινε για εθνικούς σκοπούς. Με τα εκθέματα, που χρονολογούνται πριν από 100 έως 300 χρόνια, σε μια νευραλγική θέση της βόρειας παραμεθορίου της χώρας μας, αποδεικνύεται περίτρανα σ' όλη την παγκόσμια κοινότητα η ελληνικότητα του τόπου αυτού. Αυτό επιτυγχάνεται με τη θεματολογία των εκθεμάτων, τις παραστάσεις επί των αντικειμένων, τις επιγραφές σε μια και μόνη γλώσσα, την ελληνική.
Ομως, με το μουσείο αυτό επιβεβαιώνεται κι ένα άλλο γεγονός, που το συναντούμε συχνά στην ελληνική ιστορία και ευτυχώς δεν χάθηκε η παράδοση. Εμπνευστής και δημιουργός του είναι το ζεύγος Χρίστου και Αικατερίνης Αλευρά, για το οποίο η έννοια της προσφοράς αποτελεί τρόπο ζωής.
Η ιδέα για την ίδρυση του λαογραφικού μουσείου γεννήθηκε στις αρχές του 1989. Η πλούσια οικογενειακή συλλογή πολύτιμων και σπάνιων αντικειμένων του ζεύγους Αλευρά αποτέλεσε τον πυρήνα και τη μαγιά του μουσείου. Για τη στέγαση και την προβολή τους δεν υπήρχε πρόβλημα. Το επιβλητικό αρχοντόσπιτό τους με τα ευρύχωρα ισόγεια και υπόγειά του προσφερόταν θαυμάσια για το σκοπό αυτό. Ακολούθησε συγκινητική κινητοποίηση των κατοίκων της Γουμένισσας για τον διαρκή εμπλουτισμό του μουσείου.
ΙΣΧΥΡΟ ΚΙΝΗΤΡΟ
Η εκτίμηση, ο σεβασμός και η εμπιστοσύνη του κ. Αλευρά ήταν τα θετικά στοιχεία που λειτούργησαν ως ισχυρό κίνητρο για την αθρόα και ανεπιφύλακτη προσφορά αναρίθμητων πολύτιμων οικογενειακών κειμηλίων, όχι μόνον από τη Γουμένισσα, αλλά κι από τη γειτονική Αξιούπολη, το Πολύκαστρο και χωριών της περιοχής.
Στον πρώτο ισόγειο χώρο βρίσκουμε στολές όλων των εποχών και των περιοχών. Ασημοκεντημένες και χρυσοκεντημένες με χάρη με σχέδια και χρώματα ανεξίτηλα, ντόπιες, θρακιώτικες και σαρακατσάνικες. Τζουμπέδες και καντιφέδες, μεταξωτά μαντίλια και νυφικά, κεντήματα και εργόχειρα με πλουμίδια από κουκούλια, σωστά ποιήματα τέχνης. Στον ίδιο χώρο συναντάμε ασημένια και επίχρυσα διακοσμητικά σκεύη και γυναικεία εξαρτήματα ομορφιάς. Εικονοστάσια με σπάνιες εικόνες και εκκλησιαστικά βιβλία, κρεβάτια, σοφράδες και "Καλημέρες". Εγγραφα του πρώτου δημαρχείου Γουμένισσας (1913), πωλητήρια συμβόλαια του περασμένου αιώνα, και κειμήλια Μακεδονομάχων.
Στους υπόλοιπους χώρους του μουσείου υπάρχουν πλουσιότατες συλλογές αντικειμένων οικοσκευής, μπαούλα για προίκες, γραμμόφωνα και ραπτομηχανές, αργαλειοί, τσικρίκια, λανάρες και χτένια.
Σύνεργα του γεωργού, του μαραγκού και της νοικοκυράς. Γάστρες, πινακωτές και σκάφες. Γκιούμια, μπακράτσια και σινιά, βαρέλια κι αποστακτήρες, κιούπια και καζάνια σε μεγάλη ποικιλία.
Δεν είναι εύκολο σ' ένα μικρό άρθρο να χωρέσουν οι εντυπώσεις για το μεράκι κυρίως και τις ευαισθησίες αυτού του ανθρώπου. Ο τρόπος που αγγίζει και σου παρουσιάζει ένα - ένα τα εκθέματα της συλλογής, φανερώνει την αγάπη που νιώθει γι' αυτά, σαν ν' αγγίζει ένα κομμάτι της ψυχής του.
Το μουσείο δέχεται πολλούς επισκέπτες, παρότι δεν έχει εγκαινιασθεί ακόμη επίσημα. Υπάρχει ρητή υπόσχεση του οικουμενικού πατριάρχη να παραστεί ο ίδιος στα εγκαίνιά του, που θα γίνουν μέσα στο 1996. Γιατί ο κ. Αλευράς συνδέεται με στενότατους δεσμούς με το πατριαρχείο και μάλιστα έχει τιμηθεί για την προσφορά του προς το κέντρο της ορθοδοξίας με τον τίτλο του εντιμολογιωτάτου άρχοντος, παρεμφερή του επισκόπου.
ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΔΡΑΣΕΩΝ
Αξίζει στο σημείο αυτό να αναφερθεί πως το μουσείο δεν είναι η μόνη απόδειξη αγάπης του ζεύγους Αλευρά για τη γενέτειρά τους. Το Αλευράειον Ιδρυμα είναι οργανισμός διαρκούς και ποικίλης προσφοράς.
Εχει οργανώσει και χρηματοδοτήσει μέχρι τώρα 13 πολυήμερες εκδρομές στην Κωνσταντινούπολη με συμμετοχή περισσοτέρων των 2.500 προσκυνητών, συμπολιτών του και άλλων φίλων. Χρηματοδοτεί και άλλες εκδρομές μορφωτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα σε αρχαιολογικούς και θεατρικούς χώρους.
Ενισχύει σωματεία φιλανθρωπικά και πολιτιστικά. Ιδρυσε και συντηρεί οικονομικά τη 40μελή βυζαντινή χορωδία της Γουμένισσας, υπό την διεύθυνση του Αντώνη Πατρώνα.
Ενισχύει επισκέψεις των δυο χορωδιών της πόλης για μουσικές εκδηλώσεις τους στην Κωνσταντινούπολη και Βουλγαρία. Μάλιστα, η μικτή βυζαντινή χορωδία είναι η μοναδική μικτή χορωδία που, κατ' εξαίρεση και με ειδική εντολή του αειμνήστου πατριάρχη Δημητρίου, έψαλε στο οικουμενικό πατριαρχείο.
Το Μακεδονικό Μουσείο είναι ανοιχτό κάθε Κυριακή από τις 12 μέχρι τη 1.30 και η είσοδος είναι ελεύθερη. Για τα σχολεία ή ομάδες που επιθυμούν να το επισκεφθούν καθημερινά πρέπει να επικοινωνούν με τα τηλέφωνα 031/824-120, 820-489 και για τα Σαββατοκύριακα στο 0343/41-362.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΛΑΖΑΡΟΥ
δάσκαλος
Πηγή: http://www.makthes.gr/