Μια σύσκεψη από την οποία βγήκε πολύ “ζουμί” πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στην Αντιπεριφέρεια Κιλκίς ύστερα από σχετική πρόσκληση του Αντιπεριφερειάρχη Χρ. Γκουντενούδη.
Από τη σύσκεψη που αφορούσε στην κατάσταση της παρεχόμενης Υγείας στο νομό, βγήκε πρώτα απ’ όλα ένα σοβαρό ενδεχόμενο: αυτό της αλλαγής φρουράς στη Διοίκηση του Νοσοκομείου Κιλκίς, αφού ο νυν Διοικητής κ. Α. Χατζηκρανιώτης συγκέντρωσε τα πυρά του βουλευτή και π. υπουργού Γ. Φλωρίδη, ο οποίος του απέδωσε την κύρια ευθύνη για την ουσιαστική κατάρευση του κορυφαίου Υγειονομικού πόλου του νομού κατά τον τελευταίο χρόνο λειτουργίας του.
Ο κ. Φλωρίδης χαρακτήρισε το Νοσοκομείο Κιλκίς ως το τελευταίο σε λειτουργία και κατάσταση από τα 15 Νοσοκομεία της Δ’ ΔΥΠΕ που περιλαμβάνει ορισμένα Νοσηλευτικά Ιδρύματα της Θεσσαλονίκης και όλα μέχρι τον Εβρο.
Εκτός από τη Διοίκηση, ο βουλευτής επέρριψε ευθύνες σε μια πολύ μικρή μερίδα γιατρών οι οποίοι κωλυσιεργούν συστηματικά στη λειτουργία τους, ώστε να βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα πως επιδιώκεται η υποβάθμιση του Ιδρύματος και η μεταφορά κλινικών σε Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Κάτι που θα επιφέρει ουσιαστικά την υποβάθμιση και κατάργηση του Νοσοκομείου Κιλκίς.
Στον αντίποδα, στη σύσκεψη της Παρασκευής το Νοσοκομείο Γουμένισσας εμφανίσθηκε πιο οργανωμένο με κωδικοποιημένες προτάσεις, οι οποίες παρουσιάσθηκαν από το Διοικητή του Ιδρύματος Μ. Αρκούδα και τον αναπληρωτή Δ/ντή του Κέντρου Υγείας Πολυκάστρου Γ. Περπερίδη. Οι προτάσεις έγιναν δεκτές απ’ όλους τους παριστάμενους μετ’ επαίνων και χωρίς πολλή συζήτηση.
Στο θέμα της ραγδαίας υποβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών του Νοσοκομείου αναφέρθηκε και ο βουλευτής Θ. Παραστατίδης, ο οποίος έθεσε και την αδιαμφισβήτητη παράμετρο της οικονομικής κρίσης, η οποία δυσχεραίνει την απρόσκοπτη λειτουργία των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων.
Σε δηλώσεις του ο Γ. Φλωρίδης ήταν κατηγορηματικός: ύστερα από συνάντησή του με τον Υπουργό Υγείας Αν. Λοβέρδο, έλαβε τη διαβεβαίωση ότι τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα του νομού θα συνεχίσουν να λειτουργούν, με προοπτικές μάλιστα αναβάθμισής τους. Αυτό που πρέπει να θεωρείται σίγουρο είναι η καθιέρωση Ενιαίας Διοικητικής Αρχής για τα δύο Νοσοκομεία.
Στη σύσκεψη της Παρασκευής συμμετείχαν ο δήμαρχος Παιονίας Θ. Λαπόρδας, ο αντιδήμαρχος Κιλκίς Κ. Παπαδόπουλος, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Αν. Βεργίδης, Π. Θωμαΐδης και Χρ. Ανθρακίδης, η Δ/ντρια του Κ.Υ Δροσάτου Λ. Σαπανίδου, ενώ ο βουλευτής Κ. Κιλτίδης, ευρισκόμενος εκτός νομού, απέστειλε δήλωση για τα ζητήματα Υγείας του νομού και της χώρας.
Το σχέδιο των 7 Σημείων
Στη συνάντηση για τον Υγειονομικό χάρτη του νομού που συγκλήθηκε την Παρασκευή 18 Μαρτίου, κατατέθηκε από τον Διευθυντή του Διασυνοριακού Κέντρου Υγείας Πολυκάστρου κ. Γ. Περπερίδη (φωτ.) ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο 7 Σημείων για τη περίθαλψη στο νομό.
Το Σχέδιο εγκρίθηκε ομόφωνα από τους μετέχοντες στη σύσκεψη και αποφασίσθηκε να υποβληθεί προς τις αρμόδιες Επιτροπές του Υπουργείου Υγείας.
Το Σχέδιο
- Για τον Δήμο Κιλκίς (περίπου 60.000 κάτοικοι). ΕΝΑ Νοσοκομείο, το ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΙΛΚΙΣ (ως ναυαρχίδα των υγειονομικών μονάδων του νομού) με δορυφόρους: α) Το Κ-Υ Δροσάτου (το οποίο πρέπει να ενισχυθεί ως πύλη της χώρας) β) Τα δεκαεπτά περιφερειακά ιατρεία με τους 22 ειδικούς γιατρούς γενικής ιατρικής.
- Για τον Δήμο Παιονίας (περίπου 30.000 κάτοικοι) ΕΝΑ Νοσοκομείο το ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ (το οποίο αποχαρακτηρίζεται από Κέντρο Υγείας) με δορυφόρους: α) Το Διασυνοριακό Κέντρο Υγείας Πολυκάστρου (ως ένα από τα πρώτα Κ-Υ της χώρας σε επισκεψιμότητα) β) Τα δέκα περιφερειακά ιατρεία με τους δώδεκα ειδικούς γιατρούς γενικής ιατρικής και τους δύο αγροτικούς
- Στο Γενικό Νοσοκομείο Γουμένισσας να λειτουργούν μόνο οι δύο αξιόλογες για το έργο τους κλινικές(έχουν πληρότητα έως 80%), η παθολογική με 80 κρεβάτια και η Χειρουργική με 20 κρεβάτια.
- Οι άλλες ειδικότητες του Γ.Ν.Γουμένισσας θα λειτουργούν ως εξωτερικά ιατρεία σε στενή συνεργασία και αλληλοκάλυψη με το Κέντρο Υγείας Πολυκάστρου.
- Δημιουργία Υποσταθμού ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Πολυκάστρου για την κάλυψη όλο το 24ωρο των περιστατικών του Δήμου Παιονίας και της ΠΑΘΕ(ήδη λειτουργεί τις ώρες από 11μ.μ-7πμ σε καθημερινή βάση).
- Ενιαία εννιαμελή Διοίκηση όλων των Υγειονομικών μονάδων του νομού, με ΕΝΑ Διοικητή, για καλύτερο έλεγχο, συντονισμό και συνεργασία όλων των μονάδων που θα αποτελείται:α) Από τους 2 Δημάρχους των ισάριθμων Δήμων, β) Από τους 2 Διευθυντές των αντίστοιχων Κέντρων-Υγείας, γ) Από τους 2 Διευθυντές των αντίστοιχων Κέντρων-Υγείας, δ) Από τις 2 Διευθύνσεις των αντίστοιχων Γ. Νοσοκομείων
- Ο Διοικητής να απολογείται για τα πεπραγμένα της διοίκησης του, στο τέλος κάθε χρόνου σε αντίστοιχα Δημοτικά Συμβούλια των δύο Δήμων, τα οποία θα αξιολογούν το έργο του και, συγχρόνως θα συνδράμουν ενεργά στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα περιφερειακά και αγροτικά ιατρεία του νομού.
Πηγή: Πρώτη σελίδα Κιλκίς.