14/06/10
Πριν να στεγνώσει το μελάνι για τη φρίκη και την απορία σχετικά με τους λόγους που πριν από λίγες ημέρες όπλισαν το χέρι δύο ανήλικων κοριτσιών στις Σέρρες εναντίον 80χρονου, ακόμη ένα περιστατικό έρχεται να ενισχύσει την εικόνα κακοφορμισμένων τραυμάτων στον κοινωνικό ιστό.
Της Ρένας Ακριτίδου
Σε κωμόπολη του Κιλκίς συνελήφθη επ’ αυτοφώρω φαινομενικά "ευυπόληπτος πολίτης", συνταξιούχος καθηγητής και δη "θεοσεβούμενος", να ασελγεί σε βάρος κοριτσιού 14 ετών. Και πάλι ενδεχομένως θα ακούσουμε τη φράση "πέφτουμε από τα σύννεφα". Όμως τα "σύννεφα" μάλλον βαρέθηκαν να παριστάνουν ότι κρύβουν παθογένειες σάπιας σιωπής σε μικρές ή μεγαλύτερες κοινωνίες.
Η υπόθεση στη Γουμένισσα δεν αφορά ακούσιο βιασμό ανηλίκου. Η ανήλικη φέρεται να είχε συναινέσει να συνευρίσκεται με τον 77χρονο, που ήταν μάλιστα μέλος... Βυζαντινής Χορωδίας, έναντι αμοιβής 50 ευρώ. Κι αυτό συνεχιζόταν επί ένα εξάμηνο. Η αστυνομία έκανε έφοδο έπειτα από σχετικές πληροφορίες σε εγκαταλειμμένο στρατόπεδο της περιοχής. Συνέλαβε επ’ αυτοφώρω το δράστη. Ο 77χρονος πήρε προθεσμία, για να απολογηθεί, ενώ οι αρχές έχουν καλέσει τους γονείς της ανήλικης, η οποία αναμένεται να υποβληθεί σε ιατροδικαστική εξέταση. Η έφηβη δεν φαίνεται να αντιμετώπιζε πρόβλημα ακραίας φτώχειας ή περιθωριοποίησης σε ό,τι αφορά το οικογενειακό περιβάλλον της.
"Πόσο νομίζετε ότι απέχει αυτό το περιστατικό από εκείνο των Σερρών; Ενδεχομένως κάποια στιγμή και ο 77χρονος δράστης να μην έδινε τα συμφωνημένα χρήματα. Κι εκείνα τα κορίτσια έτσι είχαν ξεκινήσει. Όταν έφηβες, σε αυτήν την τόσο τρυφερή ηλικία, καταφεύγουν σε τέτοιες συμπεριφορές, για να εξοικονομήσουν το χαρτζιλίκι τους ή για να αγοράσουν κάρτα στο κινητό, για ρούχα, για να εξασφαλίσουν τα έξοδα μιας εξόδου, πρέπει να προβληματιστούμε όλοι πάρα πολύ. Και βέβαια πάντα θα βρίσκονται οι ενήλικες, οι οποίοι θα εκμεταλλεύονται αυτές τις καταστάσεις", δηλώνει στη "Θ" η εισαγγελέας ανηλίκων Κιλκίς Ειρήνη Χρυσογιάννη.
Αύξηση της παραβατικότητας
Μιλώντας την περασμένη Παρασκευή στην επιστημονική διημερίδα "Παραβατική συμπεριφορά ανηλίκων-Βία και κακοποίηση", που πραγματοποιήθηκε στη Βέροια, η εισαγγελέας ανηλίκων Κιλκίς Ειρήνη Χρυσογιάννητόνισε πως η αύξηση της παραβατικότητας εμφανίζει μία ισχυρή δυναμική διαφοροποίησης και ανόδου.
"Την τελευταία 20ετία ο αριθμός των ανηλίκων που φέρεται να εκδηλώνει παραβατική συμπεριφορά αυξάνεται σταδιακά και σταθερά. Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής της Δικαιοσύνης, ενώ το 1983 φέρονταν ως δράστες παραβατικών πράξεων 35.000 άτομα, ηλικίας 7-21 ετών, το 1984 ο αριθμός αυξήθηκε στις 38.000, το 1990 στις 40.000, το 1993 στις 46.000 και το 2003 περίπου στις 60.000". Κατά την ίδια ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το πολύ υψηλό ποσοστό υποτροπής που παρατηρείται σε δράστες μετεφηβικής ηλικίας και το οποίο φτάνει στο 80% επί του συνόλου.
Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Αιγαίου για τα έτη 2003-2005 υπήρξε αύξηση κατά 19% των καταδικαστικών αποφάσεων που αφορούν ανηλίκους και κατά 23% της εισαγωγής υποθέσεων στα δικαστήρια ανηλίκων.
Ληστείες στη Θεσσαλονίκη
Με βάση τα στοιχεία του τμήματος Ανηλίκων της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης από το 2006 έως το 2008 υπάρχει αύξηση των σοβαρών εγκλημάτων, που τιμωρούνται σε βαθμό κακουργήματος. Για παράδειγμα τo 2006 διαπράχθηκαν 15 ληστείες στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, το 2007 20, το πρώτο τετράμηνο του 2008 δώδεκα, το δεύτερο τετράμηνο τέσσερις και το τρίτο τετράμηνο δέκα.
Τα στατιστικά στοιχεία και το πολύ υψηλό ποσοστό υποτροπών εντείνουν τον προβληματισμό για την αποτελεσματικότητα του σωφρονιστικού συστήματος, τονίζει η κ. Χρυσογιάννη. Τόσο η ίδια όσο και άλλοι ομιλητές έκαναν λόγο για αποτυχία έως τώρα να αντιμετωπιστούν υγιώς παραβατικές συμπεριφορές.
Μεταφέροντάς μας στοιχεία που δημοσιοποίησε την 1η Ιουνίου η διεύθυνση Σωφρονιστικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης, η εισαγγελέας ανηλίκων Κιλκίς τόνισε: "Παιδιά που δεν έχουν να ασχοληθούν με οτιδήποτε περνούν τη μέρα τους ξαπλωμένα σε ένα κρεβάτι".
Κατά την ίδια σε ό,τι αφορά τους ανηλίκους κρατουμένους πρέπει οι αντίστοιχες εγκαταστάσεις να είναι αποκεντρωμένες και μικρής κλίμακας, ώστε να είναι ευκολότερο να ενταχθούν στο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτισμικό περιβάλλον της τοπικής κοινότητας. Ευελπιστεί οι αλλαγές που επέρχονται με το νέο νόμο να τελεσφορήσουν ως προς τους στόχους, ενώ έκανε ειδική αναφορά στην ανάγκη συντονισμού όλων των υπηρεσιών που εμπλέκονται με τους ανηλίκους. "Πρέπει να προβληματιστούμε όλοι πάρα πολύ. Η πραγματικότητα είναι πολύ πιο τραγική ακόμη και από τα στοιχεία. Οι καταστάσεις μάς προλαβαίνουν», επισήμανε.
Πηγή: http://www.makthes.gr
Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 46 επισκέπτες και κανένα μέλος
Η Γουμένισσα | Φωτογραφίες | Σύνδεσμοι | Επικοινωνία
Χάρτης ιστότοπου | Όροι χρήσης | Πολιτική απορρήτου
Copyright © 2010 - 2022 goumenissa.info